Надежная защита вас и вашей организации от бюрократических проволочек украинской системы контролирующих органов
Контактный телефон (050) 597-61-63

Україні бракує м’яса: імпорт у першому кварталі виявився рекордним, — експерт

17.4.2018

Імпорт м’яса в Україну за січень-березень 2018 року виявився найбільшим за останні 5 років.
Про це «Укрінформу» повідомили в Продовольчій і сільськогосподарській організації ООН (FAO).

«Перші три місяці цього року показали зріст імпорту по всіх позиціях. Більш того, по всіх позиціях імпорт за перший квартал в цьому році виявився найбільшим за останні 5 років, по свинині — за 4 роки», — наголосив аналітик сільськогосподарських ринків та національний консультант FAO Андрій Панкратов.

За словами експерта, минулорічне подорожчання м’яса на внутрішньому ринку сприяло помітній активізації імпорту.

«Це відбувалося в другій половині минулого року, але і зараз ці «двері» все ще залишаються відкритими. Коливання українських і європейських цін (практично весь імпорт зараз йде до нас з ЄС, тому їх ціни є важливими для нас) були не дуже значними з кінця 2017 року, щоб змінити ситуацію. Тільки в березні ціни в ЄС пішли вгору, однак, у нас в той же час зміцнилася гривня і імпорт все ще залишався можливим», — зазначив він.

Панкратов зазначив, що ситуація дещо стабілізувалася в останні тижні, коли ціни на свинину в ЄС припинили коливання. Водночас, з огляду на недавню заборону Китаєм імпорту американських свинячих продуктів, ціни в Європі можуть почати знову зростати.

«У нас тоді буде два варіанти: або українські ціни не зміняться і імпорт сповільниться, або наші ціни підуть вгору слідом за європейськими, а імпорт продовжуватиметься. Враховуючи зниження виробництва свинини, яке в нас є, і прагнення виробників закласти в ціну підвищення собівартості, більш імовірним виглядає другий варіант», — дав прогноз експерт.

З курятиною, за його словами, ситуація інша, оскільки споживачі на внутрішньому ринку в Україні не готові продемонструвати підвищений попит на цю продукцію.

«Зростання цін в ЄС вже відбувається декілька тижнів, тоді як в нас цей номер поки що не проходить. Виробництво курятини в нашій країні зростає, споживачі ще не готові показати підвищений попит, звикаючи до того, що і так курка займає таку велику частку в їх білковому раціоні, як ніколи. Отже більш імовірним в цьому сегменті ринку бачиться сценарій сповільнення імпорту і більш менш стабільних цін», — зазначив експерт FAO.

Панкратов також повідомив, що за підсумками першого кварталу 2018 року імпорт свинини в Україну склав 1,8 тис тонн (+171% до 1 кварталу 2017 р.); імпорт м’яса птиці — 30,8 тис тонн (+26%); імпорт субпродуктів — 8,4 тис тонн (+44%); імпорт сала — 14,1 тис тонн (+58%).

Імпорт яловичини відбувався у незначних обсягах, імпорт інших видів м’яса — був майже відсутній.

http://vgolos.com.ua/